09 maaliskuuta, 2013

Videotuto: Leimaus

Pitkään olen luvannut tutoriaalia leimauksesta, nyt sain jonkinlaisen aikaiseksi :) Leimaaminen on yksi mun lempitavoista koristella kynnet, koska kun sitä on tehnyt enemmän, se on nopea tapa. Samoja kuvioita voi käyttää monta kertaa ja värejä voi vaihdella :)

Aloitan tämän nyt vaikka esittelemällä tarvittavat välineet.

Leimasin. Leimasimia on erilaisia, erikokoisia ja eri materiaaleja. Kokeilemalla löytyy itselle sopivat välineet. Silikonisella leimasimella leimataan erityisesti kokokynnenkuvioita, koska kynsi painetaan leimasimen "sisälle", jolloin kaarevaankin kynteen saa kuvion reunoja myöden. Pieniin kuvioihin sopii paremmin pienempi ja kovempi leimasin, jolloin kuvio pyöräytetään kynnelle. Kaksipäiset ovat käteviä, sopivat sekä leveä- että kapeakyntisille, isommille ja pienemmille kuvioille.Kuvalaatta. Näitä löytyy monelta valmistajalta, ja kuviovalikoima on valtava. Laattoja myydään seteissä, ja erikseen. Pienemmissä laatoissa on yleensä 4-10 kuviota, ja XL-laatoissa muutama kymmenen. Kokokynnenkuvioita on erikokoisia, eli kannattaa huomioida niiden koko, varsinkin jos omaa leveät ja/tai pitkät kynnet.


Leimauslakka. Leimaukseen käytettävän lakan tulee olla tarpeeksi pigmenttinen, koska kuviosta tulee erittäin ohut. Myynnissä on erikseen leimausta varten tarkoitettuja lakkoja, jotka ovat todella paksuja ja peittäviä. Osa tavallisistakin kynsilakoista käy leimaukseen, kokeilemalla (esim. leimaamalla paperille) ja googlettamalla selviää, onko jostakin tietystä lakasta siihen ;)


Skrapa/lasta. Tällä pyyhkäistään ylimääräinen leimauslakka kuvion päältä. Myynnissä on varta vasten leimauskäyttöön tarkoitettuja, mutta olen kuullut/nähnyt tavallisia muovikorttejakin käytettävän, esim. vanha pankkikortti.


Kynsilakanpoistoainetta tai asetonia, ja vanulappuja. Näillä puhdistetaan välineet. Pumppupulloissa myytävät poistoaineet ovat käteviä, tai voihan erikseen hankkia pumppupullon, ja täyttää sen. Kynsilakanpoistajaa käytettäessä kannattaa kokeilla sen sopivuus erikseen, kaikki eivät tähän käy. Poistoaineen tulisi olla öljytön, jotta siitä ei jää kalvoa välineiden pinnalle. Tämä estää kuvion tarttumisen. Itse käytän puhdasta asetonia, jota saa kaupasta maaliosastolta. Pidän sitä pumppupullossa, jota aina tarpeen vaatiessa täydennän.


Hyvät hermot. Itse en oppinut kovinkaan nopeasti leimaamaan, ja vieläkin tuntuu välillä, etten osaa ollenkaan :D Välillä kuviot eivät tartu leimasimeen, välillä ne eivät vain osu siihen kohtaan kynttä kun haluaisi. Tylsä sanonta, "harjoittelu tekee mestarin", pitää tässäkin asiassa paikkansa ;)

Tässä vielä video, mitä välineitä itseltä löytyy leimaukseen. Ylläolevat välineet ovat omiani, mutta jos haluaa kuulla ylimääräistä höpötystä, voi katsoa videonkin ;)


Seuraavaksi työvaiheet. Huolehdi, että pohjalakka on tarpeeksi kuivunut, tai jos leimaat aiemmin lakatun kynnen päälle, että lakkapinta on puhdas. Leimaus tarttuu parhaiten alle päivän vanhan lakkauksen päälle.

Leimaaminen aloitetaan puhdistamalla kaikki välineet. Sen jälkeen leimauslakkaa levitetään halutun kuvion päälle. Levitä lakkaa ainakin kahteen suuntaan, että sitä on varmasti joka kohdassa ja joka kolossa. Ylimääräiset pyyhkäistään lastalla pois, lastaa pidetään noin 45 asteen kulmassa laattaan nähden.

Tämän jälkeen tulee nopeasti painaa leimasin kuvion päälle, ja siirtää se kynteen. Lakkaa on kuviossa todella ohuelti, joten se kuivuu nopeasti. Jos lakka kuivuu, se ei tartu leimasimeen kokonaan/ollenkaan. Jos taas leimasimen painamisessa kynnelle viivyttelee, kuvio kuivuu kiinni leimasimeen, eikä tartu kynnelle.

Leimasin, laatta ja lasta tulee puhdistaa joka kuvion jälkeen. Jos niitä ei puhdista, seuraava kuvio ei enää tartu. Puhdistaminen kannattaa tehdä huolella, koska jos lakkaa jää vähänkin laattaan, se kohta ei enää leimaannu.

Leimatun kuvion päälle kannattaa levittää päällyslakka, jotta kuvio ei kulu pois kynneltä. Anna leimauksen kuivua hetki ennen päällyslakan levitystä, näin kuvio ei leviä yhtä herkästi. Kaikki kirkkaat lakat ei kuitenkaan sovi leimauksen päälle, jotkut sotkevat, vaikka olisi kuinka varovainen. Itse käytän Seche Viteä.

Tässä nyt videota, miten itse leimaan. Samat jutut höpöttelen videolla, ehkä enemmän, ehkä vähemmän ;) Leimasin kokokynnenkuviota, ja pienempää sen päälle. Käytin lisäksi kahta eri leimasinta, jotta näkisitte niiden eron.


Huom! Mielipiteet ja tavat tässä postauksessa ovat omiani. Muut voivat olla erimieltä, ja toimia eritavalla :) Jos unohdin kertoa jotain, niin kysykää ihmeessä! Vastaan kommentteihin, ja jos jotain erittäin olennaista jäi pois, lisään sen vielä tekstiin ;)

Mun mielestä näitä tutoriaaleja on ihan mukava tehdä, eli näitä saa toivoa lisää, jos on joku erityinen aihe mielessä :) Kommentteja/palautetta otan myös mielelläni vastaan, että pystyn jatkossa tehdä näitä paremmin ;)

P.S. Muistimpa juuri, että omistan "ylimääräisen" C1-laatan, joka oli vaurioitunut kuljetuksessa. Sain myyjältä uuden tilalle, ja edellistä ei tarvinnut palauttaa. Laatassa on pieni lommo korkokenkä- ja filminauhakuvion välissä, mutta muut kuviot leimaavat hyvin :) Arvon sen kaikkien tästä tutosta palautetta jättäneiden kesken ;) Laatta on jo arvottu, pienen ekstran kanssa! ;)

32 kommenttia:

 1. Hieno video ,mulle ainaki hyödyllinen ku pitäs alkaa harjoitteleen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Nyt vain yrittämään ;)

   Poista
 2. Olipas hyvin kirjoitettu ja kattava tuto! Voi kun joku olisi tehtyt tällaisen jo silloin kun itse aikanaan opettelin leimaamaan :)

  Itselläni on juurikin pankkikortti skraappana, ei toimi ihan niin hyvin kuin metallinen, mutta eipähän naarmuta laattoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Yritin tehdä kattavan, mutta koko ajan tuntui, että selitin joko liikaa tai liian vähän ;D

   Muovikortin kanssa täytyy olla vähän tarkempi, kuin metallisen, siksen sitä itse käytäkkään ;D

   Poista
 3. Todella hyvä ja kattava tuto. :)
  Itse omistan Konadin, Essencen sekä pari feikkilaattaa. Kiinnostaisi kovasti tuollaiset xl-laatat, ehkäpä vielä joskus sellaisen tilaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rose! Kyllä ehdottomasti suosittelen XL-laattoja, itse vielä himoitsen niitä LeaLaceja ;)

   Poista
 4. Harjoitteluun aikanaan tympääntyneenä yllätyin, että innostuin tästä tutosta niin paljon, että ajattelin uskaltautua taas kokeilemaan. Koin oikeita ahaa-elämyksiä leimauksesta tämän myötä. Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että voi inspiroida jo toivonsa menettäneitä ;D Ja vieläkin parempaa, jos tällä kertaa onnistuit paremmin :)

   Poista
  2. Itseasiassa joo :) Ensimmäiset onnistuneet leimaukset _ikinä_ kynsillä. Onnistuminen myös päätti pitkään kestäneen kynsimasiksen :)

   Poista
 5. Tosi hyvä tuto! Oli oikein mielenkiintoista katsottavaa, kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä, olenkin jo pitään haaveillut leimaus -jutuista mutta en ole viitsinyt tilata kun en tiiä miten niitten kanssa toimia, nytpä tiedän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, nyt vain välineitä hankkimaan, ja kokeilemaan ;)

   Poista
 7. Hyvä tuto, kenties uskaltautuisin joskus itsekin kokeilemaan, mulla ois nyt vähän aiheesta ohi muutama kysymys:D

  - Mitä "päällyslakkaa" käytät, että ei lähde heti lakat irti? Mulla on Mavalan pikakuivattaja, mut ei oikein tunnu toimivan...
  - Mihin sä pyyhit sun siveltimet käytön jälkeen? Mä oon kynsilakanpoistoaineella, jota on vanussa, mut en oo varma, onko se oikee tapa..
  - Ois kiva, jos siirtokuvista tulis tuto =D
  - Ootko sä käyttänyt fimoja? =D Missä postauksessa semmosia olis?
  - Mitä kynsilakan poistoainetta käytät? Mikä on hyvää&halpaa?

  Kiva, jos viitsisit vastata=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tottakai viitsin vastata :D

   Käytän Seche Viteä päällyslakkana, mutta lakan kestoon vaikuttaa myös aluslakka. Jos aluslakka on hyvä, värilakka voi pysyä useammankin päivän ilman päällyslakkaa :) Itsellä käytössä olleet Orlyn Bonder, Color Clubin Stuck on You ja China Glazen Super Adhesive Base Coat on kaikki olleet hyviä :)

   Pyyhin juuri samoin vanulappuun esim. dotting toolit ja kaikki metalliset. Siveltimiä liotan poisoaineessa, ja hinkaan välillä talouspaperilla :)

   Olen tehnyt siirtokuvista jo tuton :D Löytyy esim. "video" tai "tutoriaali" tunnisteella ;)

   Fimoja oon käyttänyt, en vain muista milloin viimeksi :D Niitäkin löytyy tunnisteella "Fimot" Nail Art -tunnisteista. Tunnisteet löydät blogin oikeasta sivupalkista.

   Itse olen todennut hyväksi Lidlin Cien-merkkisen vaaleanpunaisen putsarin. Ei kuivata liikaa kynsiä, maksaa vain pari euroa, ja se tulee pumppupullossa :)

   Poista
  2. Oi, kiitti kun sä vastasit =) Meen katteleen tota siirtokuvatutoo ja niitä fimopostauksia=)

   Poista
 8. Tosi kiva tuto! =D Nyt kun itsekin saisin vielä käsiini DRK-A laatan ja XL-stamperin, niin olisi leimaamistakin hauskempi harrastaa :DD Harmi vain, kun noita Barry m -lakkoja en löydä mistään, kun ulkomailta en saa ostaa, ja ne olisivat hyviä leimaamaan... :( mutta tosi kiva kun valaistit leimaamisen ihmeellistä maailmaa minullekin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että tykkäsit :) Barry M:ää ei valitettavasti ole Suomen nettikaupoissa tarjolla, mutta China Glazen Romantique-kokoelman lakat leimaavat myös loistavasti ;)

   Poista
 9. Hyvä tuto, koska noi kokokuviot jää mulla aina vähä sillee vajavaiseks ku en oo osannu leimata niitä, mutta nyt osaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, jos tästä oli sulle apua! :)

   Poista
 10. Voi hittu, ku toi näyttää niin helpolta, mutta kyllä se mulla ainakin on melkosta turaamista.
  Toi pinsettivinkki lähtee seuraavan kerran kokeiluun, oon sitä miettinyt just, että miten saa kamat siivottua sotkematta kynsiään.
  Kiitos tästä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain, ja ei se aina näin helppoa ole, usko pois ;D Pinsetit oli kyllä loistava keksintö, mä tuhrasin ennen niitä kans muutamat lakkaukset :D

   Poista
 11. Kiitos tästä. Itse harjoittelen juuri leimaamista nii näistä on hyvä apu :) varsinkin uutta oli mulle tuo kun pudät pinseteillä kiinni. Hyvä tapa pitää ottaa itsekin käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Muutamat lakkaukset sotkeneena oli kyllä pakko keksiä joku apuväline tuohon ;D

   Poista
 12. Näyttää ihanan simppeliltä sun tekemänä mutta jostain syystä mä vaan evotan kun ryhdyn leimailupuuhiin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otinkin vähän varman päälle, ja leimasin niillä, mistä olin varma että ne toimii :D Sössin mä yhden kynnen tuossa hämähäkkiä leimatessa, mutta se ei onneksi näy tuossa videolla. Otin sen sitten vähin äänin uusiksi ;)

   Poista
 13. Kiitti tosi hyvästä tutosta !!
  Piti ensin kokeilla leimaamista , ennenkuin kiittelen :-)

  Nyt on sit itellä ekat leimat kynsillä.
  Yllätyksekseni onnistuin todella hyvin. Noudatin tarkkaan sun ohjeita,
  siinäkö lie onnistumisen salaisuus ;-)

  Tulkitsin et sulla oli leivinpaperi arkki ns. alustana. Kätevää!
  Ja pinsetit oli tosi kätsyt!!
  Reunojen siistimiseen mulla on vaan Mavalan korjauskynä koska en
  juurikaan yli lakkaile. Siihen tarvii leimailussa näköjään hankkia sivellin eli
  mistä & millä kriteereillä hankkisin sen ?

  Uskon et leimailusta tulee munkin juttu :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain ;) Hyvähän se on tosiaan kokeilla, ennen kuin kehuu :D

   Tosi kiva, että onnistuit, innostaa tekemään toistekin ;) Leivinpaperi on kyllä loistava alusta lakatessa, kun mä aina kaatelen kaikkia tavaroita :D

   Eli siveltimeksi ihan vaan joku nail art -sivellin, viistopäiset omasta mielestä kätevimpiä. Suhteellisen napakka saa olla, että voihan sitä itsekin sitten leikellä sopivammaksi omaan käyttöön :)

   Poista
 14. Kiitos opastuksesta. Tätähän mä toivoinkin jossain välissä. Pitää taas kerran alkaa kokeilemaan, jos nyt ohjeilla vaikka onnistuisin (tähän mennessä en kovin menestyksellisesti ole onnistunut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, aavisyuksen pitkällä toimitusajalla vai ntuli ;D Toivotaan, että ensi kerran sujuu paremmin, ja neuvoja saa aina kysyä, jos tulee ongelmia :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)
Thank you for leaving a comment! :)